Eksperci: ponad 40 proc. polskich uczniów idzie do szkoły bez śniadania

foto: www.shutterstock.com

Jak wynika z badań, ponad 40 proc. uczniów chodzi do szkoły bez śniadania. Tylko 57 proc. regularnie spożywa owoce, a 48 proc. warzywa – alarmowali w Warszawie uczestnicy konferencji „Mądre żywienie – zdrowe pokolenie”.

 

„Mądre żywienie – zdrowe pokolenie” jest hasłem ogólnopolskiego programu badawczo–edukacyjnego, przygotowanego przez Polskie Towarzystwo Dietetyki oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Jak zaznaczają eksperci, większość chorób zależnych od diety ma początki w okresie dzieciństwa i wczesnej dorosłości. „W badaniach przeprowadzonych przez zrzeszające dyplomowanych specjalistów Polskie Towarzystwo Dietetyki wzięło udział 14 tys. uczniów polskich szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych w wieku od 13 do 19 lat” – poinformowała prezes PTD Danuta Gajewska.

Owoce i warzywa nie dla każdego

Wynika z nich, że ponad 40 proc. uczniów wychodzi do szkoły bez śniadania, zaś w ich diecie brakuje świeżych warzyw i owoców. Tylko 57 proc. regularnie spożywa owoce, a 48 proc. – warzywa. Mleko i produkty mleczne spożywa codziennie 60 proc. młodzieży (dziewczęta rzadziej niż chłopcy), a ciemne pieczywo – nieco ponad 40 proc. Ryby są w cotygodniowym jadłospisie połowy badanych – wyliczała ekspert PTD Joanna Myszkowska–Ryciak. Z ankiet wynika też, że potępiane przez dietetyków produkty typu fast food spożywa częściej niż dwa razy w tygodniu co piąty nastolatek, a regularnie 57 proc. pije słodkie napoje. 44 proc. uczniów sięga po słodycze częściej niż raz dziennie. Siedzenie przed telewizorem czy komputerem zabiera młodym ludziom ok. 3 godzin dziennie – przy czym chłopcy siedzą dłużej.

Młodzież można przekonać, trzeba tylko wiedzieć jak

Jak zaznaczyła psycholog, ekspert PDT Bianca-Beata Kotoro, aby trafić do młodzieży i zmienić jej sposób odżywiania, dietetycy powinni mówić nie o następstwach, które pojawią się dopiero w średnim wieku, lecz o tym, co młodym wydaje się ważne tu i teraz – o korzystnym wpływie zdrowego odżywiania na fizyczną atrakcyjność i sprawność seksualną, wygląd skóry i włosów czy zapach ciała. „To trochę manipulacja, ale w dobrej sprawie” – mówiła.