Sekrety włoskiej kuchni

 

Okazałe, pachnące pomidory, zapach rozmarynu, bazylii, szałwii czy tymianku, makarony przyrządzane na dziesiątki sposobów, złocista oliwa, pyszne lody i wreszcie uwielbiana zarówno przez dzieci jak i dorosłych chrupiąca pizza … Drugie Śniadanie z Radiem Bajka odkryło przed Słuchaczami bogactwo włoskich smaków, przybliżyło włoską etykietę jedzenia. A swą miłością do kuchni włoskiej zarażał nas jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce – Giancarlo Russo. Rozmawiała z nim Martyna Chuderska.

 

Jak wygląda dzień we Włoszech, czy dzieci jedzą na śniadanie smażoną, krwistą cielęcinę? Ile posiłków w ciągu dnia obowiązuje w tym niezwykłym kraju? Jedno jest pewne Włosi uwielbiają niedzielne długie posiłki, spędzone przy stole przy którym dyskutują o … jedzeniu. Oni wprost uwielbiają delektować smakiem świeżo parzonej kawy popijanej o różnych porach dnia. Więcej na ten temat zdradza Giancarlo Russo – włoski kucharz należący do elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, zrzeszającej najwybitniejszych kucharzy w Polsce.

Do rozmowy o drugim śniadaniu we Włoszech przyłączył się Angelo – syn Pana Giancarlo Russo, który opowiedział nam jakie przekąski zabiera ze sobą do szkoły, i co we Włoszech jedzą dzieci na śniadanie. Wolą słodkie czy słone smaki na początek dobrego dnia. Angelo zdradził nam też przepis na przepyszne Tiramisu.

 

Włosi wyczarowują swoje dania z pasją i sercem. Często z jednego podstawowego składnika mogą przyrządzić kilka dań. Włosi uwielbiają desery. Jednym ze smaczniejszych jest, znana dobrze w Polsce, Panna Cotta. Jaki jest przepis na jej przygotowanie i co kryje w sobie rodzinna receptura na włoską kiełbasę?

Kilka potraw polskich i włoskich przyrządza się bardzo podobnie. Włosi i Polacy mają m.in. swoją zupę grzybową i bigos. Przyrządzenie tych potraw odbywa się jednak nieco inaczej. Z pewnością Polacy, zdaniem naszych włoskich gości, powinni delikatniej obchodzić się z grzybami. O tym Giancarlo Russo i jego syn Angelo, pasjonaci gotowania.

W kuchni można się bawić doskonale, a używając produktów kuchennych można robić wspaniałe prezenty. Przekonał się o tym nasz gość Angelo Russo wręczając mamie pięknie ozdobiony prezent wyglądający jak uroczy kwiat. Bo kuchnia to takie magiczne miejsce w którym można dosłownie czarować i zaskakiwać. O tym nasi goście Giancarlo i Angelo Russo.

Po wysłuchaniu tych wszystkich apetycznych potraw wyobraźnia mocno pracuje. Kubki smakowe z resztą też :). Może zatem jest to dobry czas na nowe eksperymenty w kuchni? Polecamy wszystkie znakomite rady naszych szanownych gości, i oczywiście życzymy smacznego! :)

 

Polecana strona:
www.giancarlorusso.pl

 

„Wszystkie Barwy Świata” – cykl realizowany dzięki dofinansowaniu ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

barwyswiata

PODOBNE ARTYKUŁY