Smaki Francji

 

Francuska sztuka kulinarna opanowana jest przez Francuzów do perfekcji. Jest bardzo różnorodna, bogata, oparta na produktach najwyższej jakości i z pewnością bardzo smaczna. Od wieków francuscy mistrzowie kuchni byli źródłem inspiracji dla kucharzy z całego świata. Ale czy dania kuchni francuskiej są trudne w wykonaniu i kosztowne?

W tygodniu francuskim odsłaniamy tajemnice dotyczące kuchni francuskiej. Okazuje się, że bywa ona bardzo podobna do kuchni polskiej. Baza produktów obu kuchni jest taka sama, lecz na niej, efekt końcowy może być zupełnie inny. W przygotowaniu bowiem stosujemy inne przyprawy i dodatki.

O tym Alain Budzyk – właściciel restauracji francuskiej Le Bistro Rozbrat.

foto: pixaby.com
foto: pixaby.com

Drugie śniadanie, lunch czy obiad – wszystko zależy od regionu Francji i stylu życia jego mieszkańców. Francuzi jedzą go koło południa. Zazwyczaj posiłek ten zaczynają od zimnej przystawki, potem ciepłe danie i deser lub druga wersja w której jest danie główne i deser. W miastach jada się lekkie lunche – sałatkę lub kanapkę. O różnorodności tych posiłków opowiedział gość Radia Bajka – Alain Budzyk – właściciel francuskiej restauracji.

Starym zwyczajem francuzów jest przyrządzanie dań ze ślimaków. Jak przygotować ślimaki, żeby były smaczne? Czy ślimaki poddawane są specjalnej diecie zanim zostaną złapane ;-)? Czy Francuzi jedzą ślimaki na co dzień czy raczej przy szczególnych okazjach? O tym Alain Budzyk.

foto: www. pixabay.com
foto: www. pixabay.com

 

Żabie udka to bardzo delikatne i wykwintne dnie. Zawsze muszą być bardzo dobrej jakości i zawsze świeże. Podawane są najczęściej w porze lunchu, na specjalne okazje. Jak są podawane i jak smakują? O tym gość Radia Bajka – Alain Budzyk.

Między godziną 19-20 Francuzi zasiadają do kolacji. Bywa, że wszyscy domownicy zjadają kolację o innej porze w zależności od godziny powrotu do domu. Kolacja to kompozycja różnych drobnych potraw. Więcej na temat kolacji francuskiej opowiedział właściciel francuskiej restauracji.

Menu francuskiej restauracji Le Bistro Rozbrat w Warszawie przewidziało francuskie pyszności dla dorosłych i dla dzieci. Tam dzieci czują się wspaniale ponieważ same mogą skomponować swoje danie. Mając wybór z karty menu często eksperymentują. Dodatkowo najbardziej ciekawscy mali klienci mają możliwość podejrzeć pracę kucharzy i pozwiedzać zakątki restauracyjnej kuchni!

Polecane linki:
www.facebook.com/LeBistroRozbrat
www.lebistrorozbrat.com

 

A teraz coś extra!
Przedstawiamy przepis na wyśmienity francuski deser. Podzielił się nim Alain Budzyk – właściciel Le Bistro Rozbrat.

Krem karmelowy

składniki:
1/2 l mleka
6 jaj
12 łyżek cukru
1 laska wanilii
4 łyżki wody
Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy wraz z przekrojoną laską wanilii lub extract z wanili. Rozbijamy mikserem całe jaja z 6 łyżkami cukru, a gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, dodajemy powoli gorące mleko.

W garnuszku z grubym dnem robimy karmel: wsypujemy cukier i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Gdy zrobi się brązowy, dodajemy 4 łyżeczki wody i nadal mieszamy, aż do uzyskania jednolitego płynu. Karmel rozlewamy do żaroodpornych miseczek, a na wierzch masę z mleka i jaj. Miseczki wstawiamy do płaskiego naczynia z wodą i pieczemy w kąpieli wodnej ok. 30 min w temp. 180°C (możemy sprawdzić, czy krem jest upieczony, nakłuwając go nożem – gdy na nożu nie zostają już ślady kremu, to znaczy, że jest gotowy).

Krem podajemy schłodzony – w miseczkach lub wyjęty i odwrócony – na talerzykach.

Smacznego! :-)

 

Poznaj francuskie słówka związane ze sztuką kulinarną:

Chleb – pain

Deser – dessert

Kolacja – diner

Kuchnia – cuisine

Łyżka – cuiller

Miód – miel

Mleko – lait

Nóż – couteau

Obiad – déjeuner

Smacznego – bon appétit  

Śniadanie – déjeuner 

Widelec – fourchette

Zupa – Soupe

 

„Wszystkie Barwy Świata” – cykl realizowany dzięki dofinansowaniu ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
barwyswiata